Set Pai Ayam
1 jam
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Kaedah memasak yang sihat
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Meal
- Pai Ayam
- Sup Labu dan Kacang Pis
- Produk Tenusu
- 1/2 cawan Susu rendah lemak
- Buah
- 1 potong Tembikai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
459.9 kcal
Carbohydrate
54.8 g
Fat
14.6 g
Protein
27.2 g
Set Meal
- Pai Ayam
- Sup Labu dan Kacang Pis
- Produk Tenusu
- 1/2 cawan Susu rendah lemak
- Buah
- 1 potong Tembikai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
614.8 kcal
Carbohydrate
59.1 g
Fat
23.1 g
Protein
42.5 g
Set Hidangan
- Pai Ayam
- Sup Labu dan Kacang Pis
- Produk Tenusu
- 1 cawan Susu rendah lemak
- Buah
- 1 potong Tembikai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
748.7 kcal
Carbohydrate
61.3 g
Fat
31.0 g
Protein
56.0 g
Sodium
10 mg
Pai Ayam
Bahan-bahan
1/4 cawan (65g) | Ayam cincang |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu besar | Kicap lemak manis |
1/2 sudu besar | Madu |
Sedikit | Daun Thyme segar |
1 ketul (65 g) | Keledek oren |
1 sudu besar | Keju mozarela |
1/2 besar | Bawang kuning, dipotong dadu |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
1/2 sudu kecil | Minyak zaitun |
1/3 cawan | Air |
1/4 cawan | Lobak merah, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu besar | Tepung Gandum, dicampur dengan sedikit air |
Cara Menyediakan
- Perap ayam bersama AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa, kicap lemak manis, madu dan daun thyme selama 30 minit.
- Rebus keledek bersama kulit sehingga lembut, kupas kulitnya dan hancurkan bersama keju mozzarella. Ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang kuning dan bawang putih sehingga wangi, masukkan ayam yang sudah diperap dan lobak merah.
- Kacau rata dan tuangkan air.
- Masukkan cendawan dan perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam, renehkan.
- Masukkan campuran tepung gandum, kacau sehingga pekat. Padamkan api.
- Masukkan inti ayam ke dalam dulang kaca atau foil aluminium, ratakan.
- Tutup dengan keledek lecek, ratakan.
- Bakar di ketuhar pada suhu 180oC sehingga kuning keemasan. Dihidang panas.
Sup Labu dan Kacang Pis
Bahan-bahan
1/4 cawan | Labu, potong dadu |
250 ml | Air |
1 sudu besar | Kacang pis, di dalam tin |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Rebus labu bersama air sehingga lembut, sejukkan dan kisar halus.
- Renehkan labu kisar di atas api lecil, masukkan kacang pis.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam
Pai Ayam
Bahan-bahan
1/2 cawan (130g) | Ayam cincang |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu besar | Kicap lemak manis |
1/2 sudu besar | Madu |
Sedikit | Daun Thyme segar |
1 ketul (65 g) | Keledek oren |
1 sudu besar | Keju mozarela |
1/2 besar | Bawang kuning, dipotong dadu |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
1/2 sudu kecil | Minyak zaitun |
1/3 cawan | Air |
1/4 cawan | Lobak merah, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 1/2 sudu besar | Tepung Gandum, dicampur dengan sedikit air |
Cara Menyediakan
- Perap ayam bersama AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa, kicap lemak manis, madu dan daun thyme selama 30 minit.
- Rebus keledek bersama kulit sehingga lembut, kupas kulitnya dan hancurkan bersama keju mozzarella. Ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang kuning dan bawang putih sehingga wangi, masukkan ayam yang sudah diperap dan lobak merah.
- Kacau rata dan tuangkan air.
- Masukkan cendawan dan perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam, renehkan.
- Masukkan campuran tepung gandum, kacau sehingga pekat. Padamkan api.
- Masukkan inti ayam ke dalam dulang kaca atau foil aluminium, ratakan.
- Tutup dengan keledek lecek, ratakan.
- Bakar di ketuhar pada suhu 180oC sehingga kuning keemasan. Dihidang panas.
Sup Labu dan Kacang Pis
Bahan-bahan
1/4 cawan | Labu, potong dadu |
250 ml | Air |
1 sudu besar | Kacang pis, di dalam tin |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Rebus labu bersama air sehingga lembut, sejukkan dan kisar halus.
- Renehkan labu kisar di atas api lecil, masukkan kacang pis.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam
Pai Ayam
Bahan-bahan
1/2 cawan (130g) | Ayam cincang |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu besar | Kicap lemak manis |
1/2 sudu besar | Madu |
Sedikit | Daun Thyme segar |
1 ketul (65 g) | Keledek oren |
1 sudu besar | Keju mozarela |
1/2 besar | Bawang kuning, dipotong dadu |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
1/2 sudu kecil | Minyak zaitun |
1/3 cawan | Air |
1/4 cawan | Lobak merah, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 1/2 sudu besar | Tepung Gandum, dicampur dengan sedikit air |
Cara Menyediakan
- Perap ayam bersama AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa, kicap lemak manis, madu dan daun thyme selama 30 minit.
- Rebus keledek bersama kulit sehingga lembut, kupas kulitnya dan hancurkan bersama keju mozzarella. Ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang kuning dan bawang putih sehingga wangi, masukkan ayam yang sudah diperap dan lobak merah.
- Kacau rata dan tuangkan air.
- Masukkan cendawan dan perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam, renehkan.
- Masukkan campuran tepung gandum, kacau sehingga pekat. Padamkan api.
- Masukkan inti ayam ke dalam dulang kaca atau foil aluminium, ratakan.
- Tutup dengan keledek lecek, ratakan.
- Bakar di ketuhar pada suhu 180oC sehingga kuning keemasan. Dihidang panas.
Sup Labu dan Kacang Pis
Bahan-bahan
1/4 cawan | Labu, potong dadu |
250 ml | Air |
1 sudu besar | Kacang pis, di dalam tin |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Rebus labu bersama air sehingga lembut, sejukkan dan kisar halus.
- Renehkan labu kisar di atas api lecil, masukkan kacang pis.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes