Nasi Beriani

Nasi Beriani
recipe-cook-time
6 orang
Ingredients
Ingredients

Bahan-bahan: kuah

3 sudu besar Minyak sapi
2 ½ sudu besar Rempah beriani
1 ½ paket SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam 26 g
4 cawan Beras basmathi, direndam 1 jam & dituskan
½ cawan Susu cair
4 cawan Air
2 helai Daun pandan
4 titik Pewarna kuning, dicampur dengan sedikit air
2 tangkai Daun ketumbar, dipotong
2 sudu besar Bawang goreng

Bahan-bahan A: rempah

2 batang Kulit kayu manis
3 biji Bunga lawang
5 biji Buah pelaga
5 biji Cengkih

Bahan-bahan B: dikisar

1 biji Bawang kuning, dikisar
1 biji Tomato, dikisar
Method
Method
  1. Panaskan minyak sapi, tumis bahan-bahan (A) sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan-bahan (B) dan tumis sehingga garing.
  3. Masukkan rempah beriyani dan SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam 26 g. Tumis sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan beras basmathi, susu cair, air dan daun pandan. Kacau rata.
  5. Masukkan kedalam periuk nasi elektrik, biarkan ia masak.
  6. Ketika nasi separuh masak, masukkan pewarna sedikit demi sedikit dan letakkan daun ketumbar. Biarkan nasi masak sepenuhnya.
  7. Hiaskan dengan bawang goreng dan sedia untuk dihidang.
Product Used
Product Used for the Recipe
Seri-Aji® Chicken Flavour Fried Rice Recipes
Seri-Aji® Chicken Flavour Fried Rice Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg