Rendang Ayam


5 orang


½ cawan | Minyak masak |
1 kg | Ayam, dipotong |
2 helai | Daun kunyit |
2 helai | Daun limau purut |
1 cawan | Santan |
½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
20 g | Gula Melaka |
1 sudu besar | Kicap manis |
1½ sudu kecil | Garam |
2 sudu besar | Kerisik |
Bahan-bahan (A): dikisar
1 biji | Bawang besar |
5 ulas | Bawang putih |
4 batang | Serai |
2 inci | Halia |
1 inci | Lengkuas |
2 inci | Kunyit hidup |
10 tangkai | Cili kering, direbus |
½ cawan | Air |

- Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan kisar (A) sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, kacau dan biar sehingga ayam separuh masak.
- Masukkan daun kunyit, daun limau purut dan masukkan santan.
- Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, gula Melaka, kicap manis dan garam.
- Kacau sehingga sedikit kering dan naik minyak.
- Tambahkan kerisik, gaul sekata dan masak sehingga kering.
- Sedia untuk dihidang.


