Ayam Chasseur
Keterangan Resipi
Resepi Ayam Chasseur adalah Resepi Perancis klasik yang lazat. Ayam diperap dengan Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI® dan dimasak hingga pekat.
Bahan-bahan
4 – 5 keping | Ayam |
1 sudu kecil | Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI® |
1- 2 sudu besar | Minyak |
1 sudu besar | Mentega |
1 biji | Bawang besar, dicincang |
250 g | Cendawan butang, dihiris |
2 ulas | Bawang putih, dicincang |
1 ½ sudu besar | Tepung |
350 ml | Air |
2 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 cawan | Tomato dalam tin |
½ sudu kecil | Daun thyme segar, dicincang |
1 sudu besar | Parsli segar, dicincang |
Cara Menyediakan
- Perap ayam dengan Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI®.
- Panaskan minyak dan tumis ayam sehingga perang. Ketepikan.
- Gunakan kuali yang sama, masukkan mentega dan kecilkan api. Masukkan bawang, tumis hingga kuning keemasan.
- Besarkan api dan masukkan cendawan serta bawang putih.
- Masukkan tepung dan gaul sehingga semua cendawan disalut tepung, kemudian masukkan air dan reneh seketika.
- Masukkan Perencah Pati Ayam TUMIX®, tomato, thyme segar dan ayam.
- Masak selama 10 minit sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam jika perlu.
- Hias dengan parsli.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes