Ladu Sayuran
Bahan-bahan
Bahan-bahan: inti
4 biji | Cendawan shiitake |
50 g | Lobak merah |
4 biji | Sengkuang cina |
Sedikit | Daun saderi |
5 ulas | Dou Bao (fucuk basah) |
1 sudu besar | Minyak masak |
½ sudu kecil | Perencah Umami AJI-NO-MOTO® |
½ sudu kecil | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
½ sudu besar | Tepung jagung, dicampurkan dengan sedikit air |
Bahan-bahan A: kulit
130 g | Tepung gandum |
20 g | Tepung ubi |
½ sudu kecil | Garam |
200 ml | Air panas |
1 sudu besar | Minyak masak |
Cara Menyediakan
- Potong kesemua sayur-sayuran dan ‘dou bao’ menjadi dadu kecil.
- Panaskan minyak, tumis cendawan sehingga wangi.
- Masukkan semua sayur-sayuran dan ‘dou bao’, perasakan dengan Perencah Umami AJI-NO-MOTO® dan Lada Berperisa AJI-SHIO®.
- Goreng hingga wangi dan masukkan campuran tepung jagung, kacau rata dan ketepikan.
- Adunkan tepung gandum, tepung ubi dan garam, tuangkan air panas. Gaul dengan pantas sehingga adunan menjadi sebati.
- Masukkan minyak, uli sehingga doh menjadi lembut dan licin. Bahagikan doh kepada 10 g setiap bahagian.
- Canai doh kepada lapisan nipis, letakkan inti di atas dan lipat menjadi bentuk separuh bulan.
- Masukkan dalam dulang kukus yang telah digris dangan minyak masak. Kukus atas api yang tinggi selama lebih kurang 3 minit.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes