Nasi Beriani

Resepi Nasi Beriani
recipe-cook-time
6 orang
Description
Keterangan Resipi

Nasi beriani adalah hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini dimasak menggunakan beras basmati dan pelbagai rempah ratus. Hidangan ini juga boleh dimasak bersama dengan perapan ayam, daging lembu, atau kambing.

Resepi Nasi Beriani ini mengunakan campuran rempah yang dilazatkan dengan SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam.

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan: kuah

3 sudu besar Minyak sapi
2 ½ sudu besar Rempah beriani
1 ½ paket SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam 26 g
4 cawan Beras basmathi, direndam 1 jam & dituskan
½ cawan Susu cair
4 cawan Air
2 helai Daun pandan
4 titik Pewarna kuning, dicampur dengan sedikit air
2 tangkai Daun ketumbar, dipotong
2 sudu besar Bawang goreng

Bahan-bahan A: rempah

2 batang Kulit kayu manis
3 biji Bunga lawang
5 biji Buah pelaga
5 biji Cengkih

Bahan-bahan B: dikisar

1 biji Bawang kuning, dikisar
1 biji Tomato, dikisar
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak sapi, tumis bahan-bahan (A) sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan-bahan (B) dan tumis sehingga garing.
  3. Masukkan rempah beriyani dan SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam 26 g. Tumis sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan beras basmathi, susu cair, air dan daun pandan. Kacau rata.
  5. Masukkan kedalam periuk nasi elektrik, biarkan ia masak.
  6. Ketika nasi separuh masak, masukkan pewarna sedikit demi sedikit dan letakkan daun ketumbar. Biarkan nasi masak sepenuhnya.
  7. Hiaskan dengan bawang goreng dan sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Chicken Flavour Fried Rice Recipes
Seri-Aji® Chicken Flavour Fried Rice Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg