Nasi India Berperisa dengan Sayur
Keterangan Resipi
Nasi India Berperisa dengan Sayur
Bahan-bahan
2 cawan | Beras Basmati |
3 sudu besar | Minyak masak |
¼ sudu teh | Biji ketumbar |
¼ sudu teh | Jintan putih |
¼ sudu teh | Biji sawi |
1 sudu teh | Pes halia |
1 sudu teh | Pes bawang putih |
5 ulas | Bawang merah, dicincang |
4 cawan | Air |
1 sudu besar | Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI® |
Bahan-bahan A: dipotong dadu
1 biji | Cili merah |
1 biji | Cili hijau |
¼ cawan | Lada benggala merah |
¼ cawan | Lada benggala hijau |
¼ cawan | Lada benggala kuning |
¼ cawan | Lobak merah |
Cara Menyediakan
- Cuci beras dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis biji ketumbar, biji jintan putih dan biji sawi.
- Tambah pes halia, pes bawang putih dan bawang merah. Tumis seketika.
- Masukkan bahan-bahan (A).
- Tambah beras, kacau hingga beras disaluti minyak, kemudian tuangkan air. Masukkan Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI® dan kacau sebelum pasang penutup.
- Masak pada suhu rendah hingga tanak.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Kampung Style Fried Rice Recipes