Set Ayam Kung Pao

Set Ayam Kung Pao
Set Ayam Kung Pao
Set Ayam Kung Pao
1 jam
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Tidak dinafikan Kung Pao Ayam adalah salah satu hidangan isi rumah yang  terkenal dalam masyarakat Cina. Ia adalah hidangan ayam tumis dicampur dengan sayur-sayuran dan kacang gajus yang rangup. Ia memberikan anda gabungan sempurna rasa manis, masin, pedas dan umami!.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    50g Nasi bijirin campuran
  • Ayam Kung Pao
  • Cendawan bersama Paf Tauhu
  • Sup Tauhu Szechuan
  • Puding Tembikai Susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
593.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
73.2 g
Fat
Fat
16.3 g
Protein
Protein
38.7 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    60g Nasi bijirin campuran
  • Ayam Kung Pao
  • Cendawan bersama Paf Tauhu
  • Sup Tauhu Szechuan
  • Puding Tembikai Susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
660.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
81.0 g
Fat
Fat
18.0 g
Protein
Protein
43.6 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    100g Nasi bijirin campuran
  • Ayam Kung Pao
  • Cendawan bersama Paf Tauhu
  • Sup Tauhu Szechuan
  • Puding Tembikai Susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
734.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
90.6 g
Fat
Fat
19.9 g
Protein
Protein
48.3 g
Ayam Kung Pao
Ingredients
Bahan-bahan
60 g Isi ayam, dipotong dadu 1 inci
1/2 sudu besar SERI AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli)
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu besar Bawang merah, dipotong dadu
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1-2 tangkai Cili kering, dipotong 1 inci
2 sudu besar Kacang gajus bakar
¼ sudu kecil Pemanis Pal Sweet®

Bahan-bahan A: sos

1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
½ sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan air
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut ayam bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ayam sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
  4. Masukkan bahan-bahan sos, cili kering dan kacang gajus.
  5. Kacau sehingga pekat, tutup api dan taburkan Pal Sweet®. Dihidang.
Cendawan bersama Paf Tauhu
Ingredients
Bahan-bahan
2-3 biji Cendawan kering, direndam 
200 ml Air
½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu kecil Bawang putih cincang
2 biji Paf tauhu goreng, dipotong separuh
50 g Choy sum, dipotong 1.5 inci

Bahan-bahan A: sos

1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Lada Hitam
1 sudu kecil Sos tiram
½ sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan stok cendawan
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus cendawan bersama air sehingga lembut.
  2. Tapis stok dan cendawan dipotong 2.
  3. Didihkan 150 ml stok cendawan, TUMIX® dan bawang putih.
  4. Masukkan paf tauhu dan choy sum.
  5. Apabila choy sum lembut, masukkan bahan-bahan sos.
  6. Kacau sehingga pekat dan sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
1 sudu kecil Sos cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
50 g Tauhu lembut, dipotong dadu
30 g Cendawan shimeji 
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, garlic, sos cili api dan sos cili.
  2. Masukkan AJI-NO-MOTO®, tauhu dan cendawan.
  3. Sedia dihidang panas apabila cendawan lembut.
Puding Tembikai Susu
Ingredients
Bahan-bahan
150 ml Air
100 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
95 g Tembikai susu, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan tembikai susu.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Kung Pao Chicken
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Isi ayam, dipotong dadu 1 inci
1 sudu besar SERI AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli)
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu besar Bawang merah, dipotong dadu
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1-2 tangkai Cili kering, dipotong 1 inci
2 sudu besar Kacang gajus bakar
¼ sudu kecil Pemanis Pal Sweet®

Bahan-bahan A: sos

1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
½ sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan air
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut ayam bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ayam sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
  4. Masukkan bahan-bahan sos, cili kering dan kacang gajus.
  5. Kacau sehingga pekat, tutup api dan taburkan Pal Sweet®. Dihidang.
Cendawan bersama Paf Tauhu
Ingredients
Bahan-bahan
2-3 biji Cendawan kering, direndam 
200 ml Air
½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu kecil Bawang putih cincang
2 biji Paf tauhu goreng, dipotong separuh
50 g Choy sum, dipotong 1.5 inci

Bahan-bahan A: sos

1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Lada Hitam
1 sudu kecil Sos tiram
½ sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan stok cendawan
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus cendawan bersama air sehingga lembut.
  2. Tapis stok dan cendawan dipotong 2.
  3. Didihkan 150 ml stok cendawan, TUMIX® dan bawang putih.
  4. Masukkan paf tauhu dan choy sum.
  5. Apabila choy sum lembut, masukkan bahan-bahan sos.
  6. Kacau sehingga pekat dan sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
1 sudu kecil Sos cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
50 g Tauhu lembut, dipotong dadu
30 g Cendawan shimeji 
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, garlic, sos cili api dan sos cili.
  2. Masukkan AJI-NO-MOTO®, tauhu dan cendawan.
  3. Sedia dihidang panas apabila cendawan lembut.
Puding Tembikai Susu
Ingredients
Bahan-bahan
150 ml Air
100 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
95 g Tembikai susu, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan tembikai susu.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Ayam Kung Pao
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Isi ayam, dipotong dadu 1 inci
1 sudu besar SERI AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli)
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu besar Bawang merah, dipotong dadu
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1-2 tangkai Cili kering, dipotong 1 inci
2 sudu besar Kacang gajus bakar
¼ sudu kecil Pemanis Pal Sweet®

Bahan-bahan A: sos

1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
½ sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan air
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut ayam bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ayam sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
  4. Masukkan bahan-bahan sos, cili kering dan kacang gajus.
  5. Kacau sehingga pekat, tutup api dan taburkan Pal Sweet®. Dihidang.
Cendawan bersama Paf Tauhu
Ingredients
Bahan-bahan
2-3 biji Cendawan kering, direndam 
200 ml Air
½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu kecil Bawang putih cincang
2 biji Paf tauhu goreng, dipotong separuh
50 g Choy sum, dipotong 1.5 inci

Bahan-bahan A: sos

1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Lada Hitam
1 sudu kecil Sos tiram
½ sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan stok cendawan
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus cendawan bersama air sehingga lembut.
  2. Tapis stok dan cendawan dipotong 2.
  3. Didihkan 150 ml stok cendawan, TUMIX® dan bawang putih.
  4. Masukkan paf tauhu dan choy sum.
  5. Apabila choy sum lembut, masukkan bahan-bahan sos.
  6. Kacau sehingga pekat dan sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
1 sudu kecil Sos cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
50 g Tauhu lembut, dipotong dadu
30 g Cendawan shimeji 
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan tembikai susu.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Puding Tembikai Susu
Ingredients
Bahan-bahan
150 ml Air
100 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
95 g Tembikai susu, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Bring to the boil water, milk and agar-agar powder. Stir contanstly.
  2. Turn heat off, add Pal Sweet® and honeydew.
  3. Pour into a mould and let it set and chill.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning Recipes
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg