Set Ayam Masak Thai
Ayam Masak Thai ialah hidangan yang terdiri daripada ayam dimasak dalam sos pelbagai rasa. Ia merupakan hidangan popular yang terkenal dengan profil rasanya dan sering disajikan dengan nasi.
Resepi Ayam Masak Thai ini adalah mudah dan senang disediakan di rumah. Ia memberikan rasa yang berlimpah dan keseimbangan rasa manis, masam, herba dan umami.
- Nasi
Nasi perang 50 g - Ayam Masak Thai
- Sup Tom Yam
- Somtam
- Jeli Teh Hijau Thai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi
Nasi perang 80 g - Ayam Masak Thai
- Sup Tom Yam
- Somtam
- Jeli Teh Hijau Thai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi
Nasi perang 120 g - Ayam Masak Thai
- Sup Tom Yam
- Somtam
- Jeli Teh Hijau Thai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Bahan-bahan A:
50 g | Ayam potong |
1/2 sudu besar | AJI-NO-MOTO® |
1/2 sudu kecil | Serbuk kunvit |
1/4 sudu kecil | Garam |
Bahan-bahan B:
1 sudu besar | Minyak masak |
1 batang | Serai diketuk |
2 helai | Daun limau purut |
1 sudu besar | Sos cili |
2 sudu kecil | Sos tiram |
1/2 cawan | Air |
1 sudu kecil | Gula perang |
2 sudu kecil | Jus limau kasturi |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 biji | Bawang Holland, dihiris |
Sedikit | Bijan, hiasan |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Bahan-bahan C: dikisar halus
1 biji | Bawang merah |
4 ulas | Bawang putih |
1 cm | Kunyit hidup |
4 biji | Cili merah |
3 biji | Cili hijau |
3 biji | Cilli padi |
1/2 cawan | Air |
- Perap ayam dengan AJI-NO-MOTO®, serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar dalam pemanggang udara selama 20 minit atau sehingga masak. Toskan dan ketepikan.
- Dalam kuali, tumis serai, bahan- bahan (C) dan daun limau purut sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, sos cili, gula merah, air dan jus limau kasturi.
- Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih.
- Hiaskan dengan bijan dan daun kucai yang dicincang jika suka. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
500 ml | Air |
3/4 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1/2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
20 g | Dada ayam, dipotong kiub |
5 helai | Cendawan tiram, dikoyakkan |
1/2 biji | Tomato, dipotong baji |
1 helai | Daun limau purut, dikoyak |
1 batang | Serai, diketuk |
1 biji | Cili api, diketuk (pilihan) |
1/2 sudu besar | Jus limau nipis |
- Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.
- Masukkan ayam, cendawan, tomato, daun limau purut, serai dan cili api.
- Apabila ayam sudah masak, masukkan jus limau nipis dan tutup api.
- Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
3 biji | Cili padi |
1 ulas | Bawang putih |
1 sudu kecil | Udang kering |
1 sudu kecil | Kacang tanah panggang tanpa garam |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Gula melaka, dilembutkan |
2 sudu kecil | Jus limau nipis |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 helai | Kacang panjang, hujung dibuang, dipotong 2 inci |
2 biji | Tomato ceri, dibelah 2 |
1 cawan | Betik muda, diparut |
- In a wooden mortar, pound in chilies, garlic, dried shrimp and peanuts.
- Add in AJI-NO-MOTO®, palm sugar, lime juice and fish sauce. Stir with pestle a using circular motion.
- Pound in long bean and tomato.
- Lastly add in the shredded green papaya and stir well until well combined.
- Ready to serve.
Bahan-bahan:
200 ml | Air |
1 tsp | Serbuk teh hijau Thai |
150 ml | Susu rendah lemak |
1 tsp | Serbuk agar-agar |
2 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
- Didihkan air, masukkan serbuk teh hijau, biarkan daun teh kembang kemudian tapis. Air akan bertukar hijau.
- Masukkan serbuk agar-agar dan separuh daripada susu rendah lemak. Kacau sentiasa.
- Matikan haba dan masukkan Pal Sweet®.
- Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan ia set dan sejukkan. Hidangkan sejuk dengan separuh daripada baki susu rendah lemak.
Bahan-bahan A:
80 g | Ayam potong |
1/2 sudu besar | AJI-NO-MOTO® |
1/2 sudu kecil | Serbuk kunvit |
1/4 sudu kecil | Garam |
Bahan-bahan B:
1 sudu besar | Minyak masak |
1 batang | Serai diketuk |
2 helai | Daun limau purut |
1 sudu besar | Sos cili |
2 sudu kecil | Sos tiram |
1/2 cawan | Air |
1 sudu kecil | Gula perang |
2 sudu kecil | Jus limau kasturi |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 biji | Bawang Holland, dihiris |
Sedikit | Bijan, hiasan |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Bahan-bahan C: dikisar halus
1 biji | Bawang merah |
4 ulas | Bawang putih |
1 cm | Kunyit hidup |
4 biji | Cili merah |
3 biji | Cili hijau |
3 biji | Cilli padi |
1/2 cawan | Air |
- Perap ayam dengan AJI-NO-MOTO®, serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar dalam pemanggang udara selama 20 minit atau sehingga masak. Toskan dan ketepikan.
- Dalam kuali, tumis serai, bahan- bahan (C) dan daun limau purut sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, sos cili, gula merah, air dan jus limau kasturi.
- Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih.
- Hiaskan dengan bijan dan daun kucai yang dicincang jika suka. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
500 ml | Air |
3/4 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1/2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
20 g | Dada ayam, dipotong kiub |
5 helai | Cendawan tiram, dikoyakkan |
1/2 biji | Tomato, dipotong baji |
1 helai | Daun limau purut, dikoyak |
1 batang | Serai, diketuk |
1 biji | Cili api, diketuk (pilihan) |
1/2 sudu besar | Jus limau nipis |
- Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.
- Masukkan ayam, cendawan, tomato, daun limau purut, serai dan cili api.
- Apabila ayam sudah masak, masukkan jus limau nipis dan tutup api.
- Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
3 biji | Cili padi |
1 ulas | Bawang putih |
1 sudu kecil | Udang kering |
1 sudu kecil | Kacang tanah panggang tanpa garam |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Gula melaka, dilembutkan |
2 sudu kecil | Jus limau nipis |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 helai | Kacang panjang, hujung dibuang, dipotong 2 inci |
2 biji | Tomato ceri, dibelah 2 |
1 cawan | Betik muda, diparut |
- Dalam lesung kayu, tumbuk cili, bawang putih, udang kering dan kacang tanah.
- Masukkan AJI-NO-MOTO®, gula melaka, jus limau nipis dan sos ikan. Kacau dengan lesung menggunakan gerakan membulat.
- Tumbuk kacang panjang dan tomato.
- Akhir sekali masukkan betik hijau yang diparut dan kacau rata hingga sebati.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
200 ml | Air |
1 tsp | Serbuk teh hijau Thai |
150 ml | Susu rendah lemak |
1 tsp | Serbuk agar-agar |
2 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
- Didihkan air, masukkan serbuk teh hijau, biarkan daun teh kembang kemudian tapis. Air akan bertukar hijau.
- Masukkan serbuk agar-agar dan separuh daripada susu rendah lemak. Kacau sentiasa.
- Matikan haba dan masukkan Pal Sweet®.
- Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan ia set dan sejukkan. Hidangkan sejuk dengan separuh daripada baki susu rendah lemak.
Bahan-bahan A:
120 g | Ayam potong |
1/2 sudu besar | AJI-NO-MOTO® |
1/2 sudu kecil | Serbuk kunvit |
1/4 sudu kecil | Garam |
Bahan-bahan B:
1 sudu besar | Minyak masak |
1 batang | Serai diketuk |
2 helai | Daun limau purut |
1 sudu besar | Sos cili |
2 sudu kecil | Sos tiram |
1/2 cawan | Air |
1 sudu kecil | Gula perang |
2 sudu kecil | Jus limau kasturi |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 biji | Bawang Holland, dihiris |
Sedikit | Bijan, hiasan |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Bahan-bahan C: dikisar halus
1 biji | Bawang merah |
4 ulas | Bawang putih |
1 cm | Kunyit hidup |
4 biji | Cili merah |
3 biji | Cili hijau |
3 biji | Cilli padi |
1/2 cawan | Air |
- Perap ayam dengan AJI-NO-MOTO®, serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar dalam pemanggang udara selama 20 minit atau sehingga masak. Toskan dan ketepikan.
- Dalam kuali, tumis serai, bahan- bahan (C) dan daun limau purut sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, sos cili, gula merah, air dan jus limau kasturi.
- Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih.
- Hiaskan dengan bijan dan daun kucai yang dicincang jika suka. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
500 ml | Air |
3/4 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1/2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
20 g | Dada ayam, dipotong kiub |
5 helai | Cendawan tiram, dikoyakkan |
1/2 biji | Tomato, dipotong baji |
1 helai | Daun limau purut, dikoyak |
1 batang | Serai, diketuk |
1 biji | Cili api, diketuk (pilihan) |
1/2 sudu besar | Jus limau nipis |
- Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.
- Masukkan ayam, cendawan, tomato, daun limau purut, serai dan cili api.
- Apabila ayam sudah masak, masukkan jus limau nipis dan tutup api.
- Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
3 biji | Cili padi |
1 ulas | Bawang putih |
1 sudu kecil | Udang kering |
1 sudu kecil | Kacang tanah panggang tanpa garam |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Gula melaka, dilembutkan |
2 sudu kecil | Jus limau nipis |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 helai | Kacang panjang, hujung dibuang, dipotong 2 inci |
2 biji | Tomato ceri, dibelah 2 |
1 cawan | Betik muda, diparut |
- Dalam lesung kayu, tumbuk cili, bawang putih, udang kering dan kacang tanah.
- Masukkan AJI-NO-MOTO®, gula melaka, jus limau nipis dan sos ikan. Kacau dengan lesung menggunakan gerakan membulat.
- Tumbuk kacang panjang dan tomato.
- Akhir sekali masukkan betik hijau yang diparut dan kacau rata hingga sebati.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
200 ml | Air |
1 tsp | Serbuk teh hijau Thai |
150 ml | Susu rendah lemak |
1 tsp | Serbuk agar-agar |
2 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
- Didihkan air, masukkan serbuk teh hijau, biarkan daun teh kembang kemudian tapis. Air akan bertukar hijau.
- Masukkan serbuk agar-agar dan separuh daripada susu rendah lemak. Kacau sentiasa.
- Matikan haba dan masukkan Pal Sweet®.
- Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan ia set dan sejukkan. Hidangkan sejuk dengan separuh daripada baki susu rendah lemak.