Set Udang Masak Merah
1 jam 20 minit
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Udang Masak Merah ialah hidangan tradisional yang terkenal dengan rasa yang kaya dan warna merah yang menyerlah. Udang Masak Merah mendapat namanya daripada kaedah penyediaan yang melibatkan udang dimasak di dalam sos tomato merah.
Resepi Udang Masak Merah ini disajikan bersama set nasi tempatan berperisa yang kaya dengan rempah-ratus dan sihat seimbang sesuai untuk semua. Hidangan yang dihasilkan bukan sahaja menarik secara visual tetapi juga sangat lazat.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Nasi Perang
- 90g Nasi Perang
- Udang Masak Merah
- Acar Timun and Nanas
- Sup Labu
- Produk Tenusu
- 1/2 Susu Rendah Lemak
- Buah
- 100g Potongan Mangga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
458.4 kcal
Carbohydrate
44.6 g
Fat
11.5 g
Protein
44.1 g
Set Hidangan
- Nasi Perang
- 130g Nasi Perang
- Udang Masak Merah
- Acar Timun and Nanas
- Sup Labu
- Produk Tenusu
- 1/2 Susu Rendah Lemak
- Buah
- 100g Potongan Mangga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
599.6 kcal
Carbohydrate
61.1 g
Fat
14.2 g
Protein
56.9 g
Set Hidangan
- Nasi Perang
- 150g Nasi Perang
- Udang Masak Merah
- Acar Timun and Nanas
- Sup Labu
- Produk Tenusu
- 1 Susu Rendah Lemak
- Buah
- 100g Potongan Mangga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
702.3 kcal
Carbohydrate
71.3 g
Fat
14.5 g
Protein
71.7 g
Udang Masak Merah
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
1 sudu kecil | Minyak sawit merah |
2 sudu besar | Bawang besar, potong dadu |
3 kelopak | Bunga lawang |
1/2 batang | Kulit kayu manis |
2 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Masak Merah |
3/4 cawan | Air |
100 g | Udang sederhana, buang kepala dan urat |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Penambah Perisa |
1 sudu besar | Santan kelapa |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang besar, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
- Masukkan SERI-AJI® Perencah Masak Merah dan air.
- Biarkan didih, masukkan udang dan AJI-NO-MOTO®.
- Biarkan sehingga udang masak. Masukkan santan di akhir sekali, kacau rata.
Acar Timun dan Nanas
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
50 g | Timun, potong dadu |
50 g | Nanas, potong dadu |
2 sudu besar | Bawang besar, potong dadu |
1/2 pc | Cili merah, dihiris |
1 sudu kecil | Jus lemon atau limau nipis |
1 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
Secubit | Garam |
Cara Menyediakan
- Satukan semua bahan, gaul rata.
Sup Labu
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
250 ml | Air |
35 g | Labu, potong dadu |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu kecil | Bawang besar, potong dadu |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Cara Menyediakan
- Didihkan air, masukkan labu, bawang putih dan bawang besar.
- Reneh sehingga labu lembut.
- Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis, kacau dan sedia dihidang.
Udang Masak Merah
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
1 sudu kecil | Minyak sawit merah |
2 sudu besar | Bawang besar, potong dadu |
3 kelopak | Bunga lawang |
1/2 batang | Kulit kayu manis |
2 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Masak Merah |
3/4 cawan | Air |
100 g | Udang sederhana, buang kepala dan urat |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Penambah Perisa |
1 sudu besar | Santan kelapa |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang besar, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
- Masukkan SERI-AJI® Perencah Masak Merah dan air.
- Biarkan didih, masukkan udang dan AJI-NO-MOTO®.
- Biarkan sehingga udang masak. Masukkan santan di akhir sekali, kacau rata.
Acar Timun dan Nanas
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
50 g | Timun, potong dadu |
50 g | Nanas, potong dadu |
2 sudu besar | Bawang besar, potong dadu |
1/2 pc | Cili merah, dihiris |
1 sudu kecil | Jus lemon atau limau nipis |
1 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
Secubit | Garam |
Cara Menyediakan
- Satukan semua bahan, gaul rata.
Sup Labu
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
250 ml | Air |
35 g | Labu, potong dadu |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu kecil | Bawang besar, potong dadu |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Cara Menyediakan
- Didihkan air, masukkan labu, bawang putih dan bawang besar.
- Reneh sehingga labu lembut.
- Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis, kacau dan sedia dihidang.
Udang Masak Merah
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
1 sudu kecil | Minyak sawit merah |
2 sudu besar | Bawang besar, potong dadu |
3 kelopak | Bunga lawang |
1/2 batang | Kulit kayu manis |
2 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Masak Merah |
3/4 cawan | Air |
100 g | Udang sederhana, buang kepala dan urat |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Penambah Perisa |
1 sudu besar | Santan kelapa |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang besar, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
- Masukkan SERI-AJI® Perencah Masak Merah dan air.
- Biarkan didih, masukkan udang dan AJI-NO-MOTO®.
- Biarkan sehingga udang masak. Masukkan santan di akhir sekali, kacau rata.
Acar Timun dan Nanas
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
50 g | Timun, potong dadu |
50 g | Nanas, potong dadu |
2 sudu besar | Bawang besar, potong dadu |
1/2 pc | Cili merah, dihiris |
1 sudu kecil | Jus lemon atau limau nipis |
1 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
Secubit | Garam |
Cara Menyediakan
- Satukan semua bahan, gaul rata.
Sup Labu
Bahan-bahan
Bahan-bahan: | |
---|---|
250 ml | Air |
70 g | Labu, potong dadu |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu kecil | Bawang besar, potong dadu |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Cara Menyediakan
- Didihkan air, masukkan labu, bawang putih dan bawang besar.
- Reneh sehingga labu lembut.
- Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis, kacau dan sedia dihidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Masak Merah Seasoning Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes