Kuih Pisang Gulung

Kuih Pisang Gulung
Description
Keterangan Resipi

Kuih Pisang Gulung

Ingredients
Bahan-bahan
6 keping Pisang masak
60 g Pes kacang merah (dibeli)
Sedikit Tepung ubi kayu
Sedikit Kulit popiah
2 sudu besar Madu
3 – 4 sudu besar Emping jagung, dihancurkan

Bahan-bahan tepung goreng: disatukan

60 g Tepung naik sendiri
¼ sudu teh Garam
¼ sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
1 sudu teh Tepung beras
8 – 9 sudu besar Air
1 sudu teh Minyak masak
Method
Cara Menyediakan
  1. Buang kulit pisang. Potong memanjang kepada 2 bahagian. Taburkan tepung ubi kayu dan ketepikan.
  2. Sapukan sedikit pes kacang merah di atas sebelah pisang. Tutup dengan sebelah yang lagi.
  3. Balut dengan sekeping kulit popiah. Lekat hujung dengan sedikit tepung gorengyang disediakan.
  4. Salut seluruh pisang gulung dengan tepung goreng.
  5. Dalam minyak panas dan pada suhu sederhana, goreng-celup hingga kuning-keemasan dan rangup. Angkat.
  6. Kotkan pisang gulung dengan madu dan salutnya dengan emping jagung. Hidang serta-merta.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg