Set Ayam Kurma

Resepi Ayam Kurma Mudah Tanpa Santan
Resepi Ayam Kurma Mudah Tanpa Santan
Resepi Ayam Kurma Mudah Tanpa Santan
1 jam
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ayam Masak Kurma adalah satu hidangan tradisional Malaysia yang amat popular. Hidangan ini menggabungkan rasa ayam yang lembut dengan perasa kurma yang kaya dengan rempah ratus. Ia sering dihidangkan dengan nasi putih atau nasi briyani.

Resepi Ayam Masak Kurma yang istimewa daripada Ajinomoto Malaysia ini dihasilkan dengan menggunakan bahan-bahan segar. Ia adalah idea hidangan yang lengkap lagi lazat untuk individu yang aktif.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi basmati 30g
  • Ayam Kurma
  • Acar Timun
  • Sup Tomato
  • Lassi Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
582.7 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
74.9 g
Fat
Fat
18.6 g
Protein
Protein
28.9 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi basmati 50g
  • Ayam Kurma
  • Acar Timun
  • Sup Tomato
  • Lassi Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
691.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
80.3 g
Fat
Fat
24.7 g
Protein
Protein
36.9 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi basmati 100g
  • Ayam Kurma
  • Acar Timun
  • Sup Tomato
  • Lassi Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
770.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
97.1 g
Fat
Fat
25.4 g
Protein
Protein
38.6 g
Ayam Masak Kurma
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 biji Bawang besar dihiris, digoreng dan dipuri bersama yogurt
20 g Yogurt
1/2 sudu besar Minyak zaitun
2 biji Buah pelaga
2 biji Cengkih
1 sudu kecil Pes bawang putih
80 g Paha ayam
1/3 sudu besar Serbuk ketumbar
1/4 sudu besar Serbuk cili
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil Pes halia
1/2 sudu kecil Garam masala
1/2 cawan Air
1 sudu besar Daun ketumbar dihiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan buah pelaga, bunga cengkih dan bawang putih, goreng rata.
  2. Kemudian masukkan ayam dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit. Teruskan mengacaunya.
  3. Apabila sudah berwarna perang, masukkan serbuk ketumbar dan serbuk cili.
  4. Masukkan TUMIX® secukup rasa.
  5. Masukkan pes halia, campuran bawang goreng dan yogurt, biarkan masak beberapa minit. Kemudian letak garam masala.
  6. Jika kuah terlalu pekat, masukkan sedikit air sebelum ditutup.
  7. Biarkan masak dengan api perlahan.
  8. Hias dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas.
Method
Tip

Boleh tambah air jika suka berkuah.

Acar Timun
Ingredients
Bahan-bahan
130 g Timun Jepun
20 g Lobak merah
1 sudu kecil Pemanis Pal Sweet®
¼ sudu kecil Cuka beras
1 sachet kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Potong timun dan lobak merah menjadi kepingan nipis.
  2. Masukkan Pal Sweet®, cuka dan garam, gaul rata.
  3. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Sup Tomato
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu besar Mentega
20 g Bawang besar, dihiris
1/4 cawan Tepung gandum
50 g Tomato, potong dadu
1 ¼ cawan Air
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1/2 sudu kecil Madu
Method
Cara Menyediakan
  1. Cairkan mentega di atas api perlahan. Masukkan bawang dan masak sehingga lembut dan lut sinar.
  2. Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan sekata.
  3. Masukkan tomato dan jusnya, air, TUMIX® dan AJI-SHIO®. Naikkan haba ke sederhana sehingga ia mendidih, kemudian kecilkan api kepada rendah. Reneh seketika.
  4. Masukkan madu dan kacau rata. Sedia dihidang.
Lassi Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
60 gm Mangga masak, di potong dadu
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
70 g Ais hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali mangga dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk bersama mangga.
Ayam Masak Kurma
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 biji Bawang besar dihiris, digoreng dan dipuri bersama yogurt
30 g Yogurt
1/2 sudu besar Minyak zaitun
2 biji Buah pelaga
2 biji Cengkih
1 sudu kecil Pes bawang putih
120 g Paha ayam
1/3 sudu besar Serbuk ketumbar
1/4 sudu besar Serbuk cili
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil Pes halia
1/2 sudu kecil Garam masala
1/2 cawan Air
1 sudu besar Daun ketumbar dihiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan buah pelaga, bunga cengkih dan bawang putih, goreng rata.
  2. Kemudian masukkan ayam dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit. Teruskan mengacaunya.
  3. Apabila sudah berwarna perang, masukkan serbuk ketumbar dan serbuk cili.
  4. Masukkan TUMIX® secukup rasa.
  5. Masukkan pes halia, campuran bawang goreng dan yogurt, biarkan masak beberapa minit. Kemudian letak garam masala.
  6. Jika kuah terlalu pekat, masukkan sedikit air sebelum ditutup.
  7. Biarkan masak dengan api perlahan.
  8. Hias dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas.
Method
Tip

Boleh tambah air jika suka berkuah.

Acar Timun
Ingredients
Bahan-bahan
130 g Timun Jepun
20 g Lobak merah
1 sudu kecil Pemanis Pal Sweet®
¼ sudu kecil Cuka beras
1 sachet kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Potong timun dan lobak merah menjadi kepingan nipis.
  2. Masukkan Pal Sweet®, cuka dan garam, gaul rata.
  3. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Sup Tomato
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu besar Mentega
20 g Bawang besar, dihiris
1/4 cawan Tepung gandum
50 g Tomato, potong dadu
1 ¼ cawan Air
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1/2 sudu kecil Madu
Method
Cara Menyediakan
  1. Cairkan mentega di atas api perlahan. Masukkan bawang dan masak sehingga lembut dan lut sinar.
  2. Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan sekata.
  3. Masukkan tomato dan jusnya, air, TUMIX® dan AJI-SHIO®. Naikkan haba ke sederhana sehingga ia mendidih, kemudian kecilkan api kepada rendah. Reneh seketika.
  4. Masukkan madu dan kacau rata. Sedia dihidang.
Lassi Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
60 gm Mangga masak, di potong dadu
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
70 g Ais hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali mangga dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk bersama mangga.
Ayam Masak Kurma
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 biji Bawang besar dihiris, digoreng dan dipuri bersama yogurt
30 g Yogurt
1/2 sudu besar Minyak zaitun
2 biji Buah pelaga
2 biji Cengkih
1 sudu kecil Pes bawang putih
200 g Paha ayam
1/3 sudu besar Serbuk ketumbar
1/4 sudu besar Serbuk cili
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil Pes halia
1/2 sudu kecil Garam masala
1/2 cawan Air
1 sudu besar Daun ketumbar dihiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan buah pelaga, bunga cengkih dan bawang putih, goreng rata.
  2. Kemudian masukkan ayam dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit. Teruskan mengacaunya.
  3. Apabila sudah berwarna perang, masukkan serbuk ketumbar dan serbuk cili.
  4. Masukkan TUMIX® secukup rasa.
  5. Masukkan pes halia, campuran bawang goreng dan yogurt, biarkan masak beberapa minit. Kemudian letak garam masala.
  6. Jika kuah terlalu pekat, masukkan sedikit air sebelum ditutup.
  7. Biarkan masak dengan api perlahan.
  8. Hias dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas.
Method
Tip

Boleh tambah air jika suka berkuah.

Acar Timun
Ingredients
Bahan-bahan
130 g Timun Jepun
20 g Lobak merah
1 sudu kecil Pemanis Pal Sweet®
¼ sudu kecil Cuka beras
1 sachet kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Potong timun dan lobak merah menjadi kepingan nipis.
  2. Masukkan Pal Sweet®, cuka dan garam, gaul rata.
  3. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Sup Tomato
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu besar Mentega
20 g Bawang besar, dihiris
1/4 cawan Tepung gandum
50 g Tomato, potong dadu
1 ¼ cawan Air
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1/2 sudu kecil Madu
Method
Cara Menyediakan
  1. Cairkan mentega di atas api perlahan. Masukkan bawang dan masak sehingga lembut dan lut sinar.
  2. Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan sekata.
  3. Masukkan tomato dan jusnya, air, TUMIX® dan AJI-SHIO®. Naikkan haba ke sederhana sehingga ia mendidih, kemudian kecilkan api kepada rendah. Reneh seketika.
  4. Masukkan madu dan kacau rata. Sedia dihidang.
Lassi Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
60 gm Mangga masak, di potong dadu
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
70 g Ais hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali mangga dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk bersama mangga.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg