Set Ayam Kurma
1 jam
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Ayam Masak Kurma adalah satu hidangan tradisional Malaysia yang amat popular. Hidangan ini menggabungkan rasa ayam yang lembut dengan perasa kurma yang kaya dengan rempah ratus. Ia sering dihidangkan dengan nasi putih atau nasi briyani.
Resepi Ayam Masak Kurma yang istimewa daripada Ajinomoto Malaysia ini dihasilkan dengan menggunakan bahan-bahan segar. Ia adalah idea hidangan yang lengkap lagi lazat untuk individu yang aktif.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Nasi
Nasi basmati 30g - Ayam Kurma
- Acar Timun
- Sup Tomato
- Lassi Mangga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
582.7 kcal
Carbohydrate
74.9 g
Fat
18.6 g
Protein
28.9 g
Set Hidangan
- Nasi
Nasi basmati 50g - Ayam Kurma
- Acar Timun
- Sup Tomato
- Lassi Mangga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
691.3 kcal
Carbohydrate
80.3 g
Fat
24.7 g
Protein
36.9 g
Set Hidangan
- Nasi
Nasi basmati 100g - Ayam Kurma
- Acar Timun
- Sup Tomato
- Lassi Mangga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
770.9 kcal
Carbohydrate
97.1 g
Fat
25.4 g
Protein
38.6 g
Ayam Masak Kurma
Bahan-bahan
1/2 biji | Bawang besar dihiris, digoreng dan dipuri bersama yogurt |
20 g | Yogurt |
1/2 sudu besar | Minyak zaitun |
2 biji | Buah pelaga |
2 biji | Cengkih |
1 sudu kecil | Pes bawang putih |
80 g | Paha ayam |
1/3 sudu besar | Serbuk ketumbar |
1/4 sudu besar | Serbuk cili |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | Pes halia |
1/2 sudu kecil | Garam masala |
1/2 cawan | Air |
1 sudu besar | Daun ketumbar dihiris |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, masukkan buah pelaga, bunga cengkih dan bawang putih, goreng rata.
- Kemudian masukkan ayam dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit. Teruskan mengacaunya.
- Apabila sudah berwarna perang, masukkan serbuk ketumbar dan serbuk cili.
- Masukkan TUMIX® secukup rasa.
- Masukkan pes halia, campuran bawang goreng dan yogurt, biarkan masak beberapa minit. Kemudian letak garam masala.
- Jika kuah terlalu pekat, masukkan sedikit air sebelum ditutup.
- Biarkan masak dengan api perlahan.
- Hias dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas.
Tip
Boleh tambah air jika suka berkuah.
Acar Timun
Bahan-bahan
130 g | Timun Jepun |
20 g | Lobak merah |
1 sudu kecil | Pemanis Pal Sweet® |
¼ sudu kecil | Cuka beras |
1 sachet kecil | Garam |
Cara Menyediakan
- Potong timun dan lobak merah menjadi kepingan nipis.
- Masukkan Pal Sweet®, cuka dan garam, gaul rata.
- Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Sup Tomato
Bahan-bahan
1/2 sudu besar | Mentega |
20 g | Bawang besar, dihiris |
1/4 cawan | Tepung gandum |
50 g | Tomato, potong dadu |
1 ¼ cawan | Air |
1/2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
1/2 sudu kecil | Madu |
Cara Menyediakan
- Cairkan mentega di atas api perlahan. Masukkan bawang dan masak sehingga lembut dan lut sinar.
- Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan sekata.
- Masukkan tomato dan jusnya, air, TUMIX® dan AJI-SHIO®. Naikkan haba ke sederhana sehingga ia mendidih, kemudian kecilkan api kepada rendah. Reneh seketika.
- Masukkan madu dan kacau rata. Sedia dihidang.
Lassi Mangga
Bahan-bahan
60 gm | Mangga masak, di potong dadu |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
70 g | Ais hancur |
1 sachet kecil | Pal Sweet® Sweetener |
Cara Menyediakan
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali mangga dan kisar hingga sebati.
- Dihidangkan sejuk bersama mangga.
Ayam Masak Kurma
Bahan-bahan
1/2 biji | Bawang besar dihiris, digoreng dan dipuri bersama yogurt |
30 g | Yogurt |
1/2 sudu besar | Minyak zaitun |
2 biji | Buah pelaga |
2 biji | Cengkih |
1 sudu kecil | Pes bawang putih |
120 g | Paha ayam |
1/3 sudu besar | Serbuk ketumbar |
1/4 sudu besar | Serbuk cili |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | Pes halia |
1/2 sudu kecil | Garam masala |
1/2 cawan | Air |
1 sudu besar | Daun ketumbar dihiris |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, masukkan buah pelaga, bunga cengkih dan bawang putih, goreng rata.
- Kemudian masukkan ayam dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit. Teruskan mengacaunya.
- Apabila sudah berwarna perang, masukkan serbuk ketumbar dan serbuk cili.
- Masukkan TUMIX® secukup rasa.
- Masukkan pes halia, campuran bawang goreng dan yogurt, biarkan masak beberapa minit. Kemudian letak garam masala.
- Jika kuah terlalu pekat, masukkan sedikit air sebelum ditutup.
- Biarkan masak dengan api perlahan.
- Hias dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas.
Tip
Boleh tambah air jika suka berkuah.
Acar Timun
Bahan-bahan
130 g | Timun Jepun |
20 g | Lobak merah |
1 sudu kecil | Pemanis Pal Sweet® |
¼ sudu kecil | Cuka beras |
1 sachet kecil | Garam |
Cara Menyediakan
- Potong timun dan lobak merah menjadi kepingan nipis.
- Masukkan Pal Sweet®, cuka dan garam, gaul rata.
- Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Sup Tomato
Bahan-bahan
1/2 sudu besar | Mentega |
20 g | Bawang besar, dihiris |
1/4 cawan | Tepung gandum |
50 g | Tomato, potong dadu |
1 ¼ cawan | Air |
1/2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
1/2 sudu kecil | Madu |
Cara Menyediakan
- Cairkan mentega di atas api perlahan. Masukkan bawang dan masak sehingga lembut dan lut sinar.
- Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan sekata.
- Masukkan tomato dan jusnya, air, TUMIX® dan AJI-SHIO®. Naikkan haba ke sederhana sehingga ia mendidih, kemudian kecilkan api kepada rendah. Reneh seketika.
- Masukkan madu dan kacau rata. Sedia dihidang.
Lassi Mangga
Bahan-bahan
60 gm | Mangga masak, di potong dadu |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
70 g | Ais hancur |
1 sachet kecil | Pal Sweet® Sweetener |
Cara Menyediakan
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali mangga dan kisar hingga sebati.
- Dihidangkan sejuk bersama mangga.
Ayam Masak Kurma
Bahan-bahan
1/2 biji | Bawang besar dihiris, digoreng dan dipuri bersama yogurt |
30 g | Yogurt |
1/2 sudu besar | Minyak zaitun |
2 biji | Buah pelaga |
2 biji | Cengkih |
1 sudu kecil | Pes bawang putih |
200 g | Paha ayam |
1/3 sudu besar | Serbuk ketumbar |
1/4 sudu besar | Serbuk cili |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | Pes halia |
1/2 sudu kecil | Garam masala |
1/2 cawan | Air |
1 sudu besar | Daun ketumbar dihiris |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, masukkan buah pelaga, bunga cengkih dan bawang putih, goreng rata.
- Kemudian masukkan ayam dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit. Teruskan mengacaunya.
- Apabila sudah berwarna perang, masukkan serbuk ketumbar dan serbuk cili.
- Masukkan TUMIX® secukup rasa.
- Masukkan pes halia, campuran bawang goreng dan yogurt, biarkan masak beberapa minit. Kemudian letak garam masala.
- Jika kuah terlalu pekat, masukkan sedikit air sebelum ditutup.
- Biarkan masak dengan api perlahan.
- Hias dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas.
Tip
Boleh tambah air jika suka berkuah.
Acar Timun
Bahan-bahan
130 g | Timun Jepun |
20 g | Lobak merah |
1 sudu kecil | Pemanis Pal Sweet® |
¼ sudu kecil | Cuka beras |
1 sachet kecil | Garam |
Cara Menyediakan
- Potong timun dan lobak merah menjadi kepingan nipis.
- Masukkan Pal Sweet®, cuka dan garam, gaul rata.
- Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Sup Tomato
Bahan-bahan
1/2 sudu besar | Mentega |
20 g | Bawang besar, dihiris |
1/4 cawan | Tepung gandum |
50 g | Tomato, potong dadu |
1 ¼ cawan | Air |
1/2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
1/2 sudu kecil | Madu |
Cara Menyediakan
- Cairkan mentega di atas api perlahan. Masukkan bawang dan masak sehingga lembut dan lut sinar.
- Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan sekata.
- Masukkan tomato dan jusnya, air, TUMIX® dan AJI-SHIO®. Naikkan haba ke sederhana sehingga ia mendidih, kemudian kecilkan api kepada rendah. Reneh seketika.
- Masukkan madu dan kacau rata. Sedia dihidang.
Lassi Mangga
Bahan-bahan
60 gm | Mangga masak, di potong dadu |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
70 g | Ais hancur |
1 sachet kecil | Pal Sweet® Sweetener |
Cara Menyediakan
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar kecuali mangga dan kisar hingga sebati.
- Dihidangkan sejuk bersama mangga.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes