Set Mi Hailam (Mi Hainan Berkuah Kicap)

Set Hailam Noodles (Soy Sauce Braised Hainanese Noodles)
Set Hailam Noodles (Soy Sauce Braised Hainanese Noodles)
Set Hailam Noodles (Soy Sauce Braised Hainanese Noodles)
40 minit
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Mi Hailam
Description
Keterangan Resipi

Mi Hailam, juga dikenali sebagai mi Hainan, iaitu hidangan mi klasik Malaysia yang direbus dalam kicap gelap, manakala nama "Hailam" merujuk kepada pendatang Hainan di Malaysia. Hidangan ini adalah hidangan mi yang berperisa halus dan lembut.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Mi Hailam
  • Lassi Buah Naga
  • Buah
    3 potong (100 g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
565.1 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
84.5 g
Fat
Fat
14.2 g
Protein
Protein
24.8 g
Method
Set Meal
  • Mi Hailam
  • Lassi Buah Naga
  • Buah
    3 potong (100 g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
679.2 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
99.8 g
Fat
Fat
17.5 g
Protein
Protein
30.7 g
Method
Set Meal
  • Mi Hailam
  • Lassi Buah Naga
  • Buah
    3 potong (100 g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
833.2 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
112.0 g
Fat
Fat
21.7 g
Protein
Protein
47.5 g
Mi Hailam
Ingredients
Bahan-bahan
1/3 sudu besar Minyak masak
50 g Mee kuning
2 ulas Bawang putih, dikisar
1 biji Bawang merah, dihiris
1 sudu besar Cili kisar
20 g Dada ayam, potong kiub kecil
20 g Udang, kulit dikupas dan dibersihkan
20 g Sotong, bersihkan dan potong cincin
1/3 keping Kek ikan, dihiris
10 g Lobak merah, dipotong memanjang
10 g Choy sum (sawi), dipotong
10 g Jagung muda, dihiris
2 biji Tomato ceri, potong 2
1 ½ cawan Air
1/2 sudu besar Kicap manis
1 sudu besar Sos cili
1 sudu besar Sos tomato
1 sudu besar Sos tiram
1/3 sudu besar Tepung jagung, satukan dengan sedikit air
Sedikit Daun bawang, dihiris (untuk hiasan)
Sedikit Cili merah mengikut keperluan, dihiris (untuk hiasan)
Sedikit Bawang goreng (untuk hiasan)
Sedikit Limau kasturi, potong 2 (untuk hiasan)
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Stok Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Celur mee kuning beberapa minit dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak.
  3. Masukkan udang, sotong, ayam dan kek ikan, kacau rata.
  4. Masukkan air, kicap, sos cili dan sos tomato. Kacau rata, biarkan mendidih sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
  5. Masukkan mee kuning dan kesemua sayur-sayuran.
  6. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  7. Taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng, cili merah dan calamansi untuk menyempurnakan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan
40 g Buah naga masak
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
70 g Ais hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar, kisar sehingga halus.
  2. Sedia dihidangkan sejuk.
Mi Hailam
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu besar Minyak masak
60 g Mee kuning
2 ulas Bawang putih, dikisar
1 biji Bawang merah, dihiris
1 sudu besar Cili kisar
30 g Dada ayam, potong kiub kecil
30 g Udang, kulit dikupas dan dibersihkan
30 g Sotong, bersihkan dan potong cincin
1/3 keping Kek ikan, dihiris
15 g Lobak merah, dipotong memanjang
15 g Choy sum (sawi), dipotong
15 g Jagung muda, dihiris
3 biji Tomato ceri, potong 2
2 cawan Air
1 ½ sudu besar Kicap manis
2 sudu besar Sos cili
2 sudu besar Sos tomato
1 ½ sudu besar Sos tiram
1/3 sudu besar Tepung jagung, satukan dengan sedikit air
Sedikit Daun bawang, dihiris (untuk hiasan)
Sedikit Cili merah mengikut keperluan, dihiris (untuk hiasan)
Sedikit Bawang goreng (untuk hiasan)
Sedikit Limau kasturi, potong 2 (untuk hiasan)
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Stok Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Celur mee kuning beberapa minit dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak.
  3. Masukkan udang, sotong, ayam dan kek ikan, kacau rata.
  4. Masukkan air, kicap, sos cili dan sos tomato. Kacau rata, biarkan mendidih sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
  5. Masukkan mee kuning dan kesemua sayur-sayuran.
  6. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  7. Taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng, cili merah dan calamansi untuk menyempurnakan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan
40 g Buah naga masak
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
70 g Ais hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar, kisar sehingga halus.
  2. Sedia dihidangkan sejuk.
Mi Hailam
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu besar Minyak masak
85 g Mee kuning
2 ulas Bawang putih, dikisar
1 biji Bawang merah, dihiris
1 sudu besar Cili kisar
70 g Dada ayam, potong kiub kecil
50 g Udang, kulit dikupas dan dibersihkan
50 g Sotong, bersihkan dan potong cincin
1/2 keping Kek ikan, dihiris
15 g Lobak merah, dipotong memanjang
15 g Choy sum (sawi), dipotong
15 g Jagung muda, dihiris
3 biji Tomato ceri, potong 2
2 cawan Air
1 ½ sudu besar Kicap manis
2 sudu besar Sos cili
2 sudu besar Sos tomato
1 ½ sudu besar Sos tiram
1/3 sudu besar Tepung jagung, satukan dengan sedikit air
Sedikit Daun bawang, dihiris (untuk hiasan)
Sedikit Cili merah mengikut keperluan, dihiris (untuk hiasan)
Sedikit Bawang goreng (untuk hiasan)
Sedikit Limau kasturi, potong 2 (untuk hiasan)
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Stok Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Celur mee kuning beberapa minit dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak.
  3. Masukkan udang, sotong, ayam dan kek ikan, kacau rata.
  4. Masukkan air, kicap, sos cili dan sos tomato. Kacau rata, biarkan mendidih sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
  5. Masukkan mee kuning dan kesemua sayur-sayuran.
  6. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  7. Taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng, cili merah dan calamansi untuk menyempurnakan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan
40 g Buah naga masak
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
70 g Ais hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar, kisar sehingga halus.
  2. Sedia dihidangkan sejuk.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg