Set Nasi Campur Ala Mamak

Set Nasi Campur Ala Mamak
Set Nasi Campur Ala Mamak
Set Nasi Campur Ala Mamak
50 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Nasi Campur Ala Mamak merupakan hidangan popular di Malaysia, ia terdiri daripada nasi kukus yang digabungkan dengan pelbagai jenis lauk. Menggunakan konsep yang sama, kami menggabungkan beberapa menu gerai Mamak yang terkenal di dalam satu set supaya anda boleh mendapatkan tenaga penuh selepas latihan.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nice 70 g
  • Ayam Bakar Berempah
  • Kubis Goreng
  • Sup Daging Pedas
  • Produk Tenusu
    Susu rendah lemak 1/2 cawan
  • Buah
    Betik 80 g

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
560 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
58.9 g
Fat
Fat
18.2 g
Protein
Protein
40.1 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nice 100 g
  • Ayam Bakar Berempah
  • Kubis Goreng
  • Sup Daging Pedas
  • Produk Tenusu
    Susu rendah lemak 1/2 cawan
  • Buah
    Betik 80 g

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
602 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
68.5 g
Fat
Fat
18.3 g
Protein
Protein
40.8 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nice 150 g
  • Ayam Bakar Berempah
  • Kubis Goreng
  • Sup Daging Pedas
  • Produk Tenusu
    Susu rendah lemak 1/2 cawan
  • Buah
    Betik 80 g

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
717 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
82.5 g
Fat
Fat
21.5 g
Protein
Protein
48.3 g
Ayam Bakar Berempah
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Ayam, dikelar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
½ sudu kecil Halia kisar
1 sudu kecil Serbuk kari daging
1 sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil Serbuk ketumbar
½ sudu besar Yogurt
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam 
1 sudu besar SERI AJI® Tepung Gpreng Berempah (Asli)
2 sudu besar Air, mengikut keperluan untuk membuat pes

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan ke semua bahan kecuali ayam, kacau sehingga menjadi pes.
  2. Masukkan ayam, gaul rata. Perap selama 1/2 jam.
  3. Letakkan di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
  4. Bakar pada suhu 190 C selama 20 minit atau sehingga masak.
Kubis Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
½ sudu kecil Bawang besar kisar
¼ sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Udang kering, direndam dan ditumbuk
¼ sudu kecil Serbuk kunyit
180 g Kubis, dihiris
¼ cawan Air
2 tangkai Daun bawang, dihiris 2cm
1 sudu kecil Rasa Sifu® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan udang hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kunyit, kubis dan air. Kacau dan tutup selama 2 minit.
  3. Apabila kubis lembut, campurkan dengan daun bawang dan Rasa Sifu®.
Sup Daging Pedas
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Daging lembu, dihiris nipis
1 undang 'Rempah sup' di dalam kain muslin
1 inci Halia, diketuk
Secukupnya Air
1 sudu kecil Minyak masak
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
2 biji Buah pelaga
1 biji Cengkih
1 sudu besar Bawang besar kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
2 inci Lobak merah, dipotong
1-2 biji Cili api, diketuk
½ biji Tomato, potong baji
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam 
1 tangkai Daun sup, dihiris (hiasan)
1 sudu besar Bawang goreng (hiasan)
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging lembu, ‘rempah sup’ dan halia sehingga empuk. Keluarkan 'rempah sup'.
  2. Panaskan minyak, tumis rempah kering, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  3. Tuangkan ke dalam daging dan stok. Masukkan semua bahan yang lain.
  4. Didihkan kemudian reneh sehingga lobak merah empuk.
  5. Hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.
Ayam Bakar Berempah
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Ayam, dikelar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
½ sudu kecil Halia kisar
1 sudu kecil Serbuk kari daging
1 sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil Serbuk ketumbar
½ sudu besar Yogurt
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam 
1 sudu besar SERI AJI® Tepung Gpreng Berempah (Asli)
2 sudu besar Air, mengikut keperluan untuk membuat pes
Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan ke semua bahan kecuali ayam, kacau sehingga menjadi pes.
  2. Masukkan ayam, gaul rata. Perap selama 1/2 jam.
  3. Letakkan di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
  4. Bakar pada suhu 190 C selama 20 minit atau sehingga masak.
Kubis Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
½ sudu kecil Bawang besar kisar
¼ sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Udang kering, direndam dan ditumbuk
¼ sudu kecil Serbuk kunyit
180 g Kubis, dihiris
¼ cawan Air
2 tangkai Daun bawang, dihiris 2cm
1 sudu kecil Rasa Sifu® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan udang hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kunyit, kubis dan air. Kacau dan tutup selama 2 minit.
  3. Apabila kubis lembut, campurkan dengan daun bawang dan Rasa Sifu®.
Sup Daging Pedas
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Daging lembu, dihiris nipis
1 undang 'Rempah sup' di dalam kain muslin
1 inci Halia, diketuk
Secukupnya Air
1 sudu kecil Minyak masak
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
2 biji Buah pelaga
1 biji Cengkih
1 sudu besar Bawang besar kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
2 inci Lobak merah, dipotong
1-2 biji Cili api, diketuk
½ biji Tomato, potong baji
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam 
1 tangkai Daun sup, dihiris (hiasan)
1 sudu besar Bawang goreng (hiasan)
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging lembu, ‘rempah sup’ dan halia sehingga empuk. Keluarkan 'rempah sup'.
  2. Panaskan minyak, tumis rempah kering, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  3. Tuangkan ke dalam daging dan stok. Masukkan semua bahan yang lain.
  4. Didihkan kemudian reneh sehingga lobak merah empuk.
  5. Hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.
Ayam Bakar Berempah
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Ayam, dikelar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
½ sudu kecil Halia kisar
1 sudu kecil Serbuk kari daging
1 sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil Serbuk ketumbar
½ sudu besar Yogurt
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam 
1 sudu besar SERI AJI® Tepung Gpreng Berempah (Asli)
2 sudu besar Air, mengikut keperluan untuk membuat pes
Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan ke semua bahan kecuali ayam, kacau sehingga menjadi pes.
  2. Masukkan ayam, gaul rata. Perap selama 1/2 jam.
  3. Letakkan di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
  4. Bakar pada suhu 190 C selama 20 minit atau sehingga masak.
Kubis Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
½ sudu kecil Bawang besar kisar
¼ sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Udang kering, direndam dan ditumbuk
¼ sudu kecil Serbuk kunyit
180 g Kubis, dihiris
¼ cawan Air
2 tangkai Daun bawang, dihiris 2cm
1 sudu kecil Rasa Sifu® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan udang hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kunyit, kubis dan air. Kacau dan tutup selama 2 minit.
  3. Apabila kubis lembut, campurkan dengan daun bawang dan Rasa Sifu®.
Sup Daging Pedas
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Daging lembu, dihiris nipis
1 undang 'Rempah sup' di dalam kain muslin
1 inci Halia, diketuk
Secukupnya Air
1 sudu kecil Minyak masak
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
2 biji Buah pelaga
1 biji Cengkih
1 sudu besar Bawang besar kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
2 inci Lobak merah, dipotong
1-2 biji Cili api, diketuk
½ biji Tomato, potong baji
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam 
1 tangkai Daun sup, dihiris (hiasan)
1 sudu besar Bawang goreng (hiasan)
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging lembu, ‘rempah sup’ dan halia sehingga empuk. Keluarkan 'rempah sup'.
  2. Panaskan minyak, tumis rempah kering, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  3. Tuangkan ke dalam daging dan stok. Masukkan semua bahan yang lain.
  4. Didihkan kemudian reneh sehingga lobak merah empuk.
  5. Hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg