Set Pasta Aglio Olio Bunga Kantan

Resepi Aglio Olio Mudah dan Sedap
Resepi Aglio Olio Mudah dan Sedap
Resepi Aglio Olio Mudah dan Sedap
1 jam
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Resepi Aglio Olio dikenali dengan hanya menggunakan beberapa bahan asas untuk mendapatkan rasa yang lazat. Biasanya, spaghetti digunakan sebagai pasta dalam hidangan ini, tetapi pasta lain seperti linguine atau fettuccine juga boleh digunakan.

Bunga Kantan adalah bahan masakan harian yang anda boleh dapati di mana-mana dapur Nyonya atau Melayu. Kini kami mencampurkan bunga istimewa ini ke dalam set pasta kami untuk membawa hidangan pasta ringkas ke peringkat seterusnya.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
  • Ayam Panggang
  • Sos Lada Hitam
  • Sup Cendawan
  • Buah
    160g Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
578.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
74.3 g
Fat
Fat
20.5 g
Protein
Protein
24.1 g
Method
Set Hidangan
  • Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
  • Ayam Panggang
  • Sos Lada Hitam
  • Sup Cendawan
  • Buah
    160g Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
608.2 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
77.9 g
Fat
Fat
21.4 g
Protein
Protein
26.1 g
Method
Set Hidangan
  • Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
  • Ayam Panggang
  • Sos Lada Hitam
  • Sup Cendawan
  • Buah
    160g Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
740.5 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
98.0 g
Fat
Fat
23.6 g
Protein
Protein
34.0 g
Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak zaitun
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Bawang merah cincang
25 g / 2 biji Cendawan shitake, dihiris
1/2 pc / 5 g Bunga kantan, dihiris
3 tangkai / 5 g Daun kesom, dihiris
100 g Pasta masak
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit  Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar.
  2. Masukkan hirisan cendawan shitake, bunga kantan dan daun kesom.
  3. Masukkan pasta, AJI-SHIO® dan TUMIX®.
  4. Masukkan sedikit air jika perlu, gaul rata.
Ayam Bakar
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Dada ayam, dikelar
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/4 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil Kepingan cili
1 sudu kecil Minyak zaitun
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan AJI-SHIO®, TUMIX®, kepingan cili dan minyak zaitun.
  2. Bakar ayam yang telah diperap di atas kuali panas sehingga masak.
Sos Lada Hitam
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Mentega
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
15 g / 1 sudu besar Serbuk stok perang
100 ml Air
1/2 sudu kecil Lada hitam ditumbuk
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis bawang putih dengan mentega.
  2. Larutkan serbuk stok perang dengan air dan tuang ke dalam kuali.
  3. Masukkan lada hitam, kacau rata hingga sos pekat.
Sup Cendawan
Ingredients
Bahan-bahan
100 ml Air
40 g Cendawan shitake
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/4 sudu kecil Rempah thyme
200 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan air, cendawan, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme ke dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.
  2. Pindahkan ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
  3. Kembalikan sup ke dalam kuali, campurkan dengan susu. Sedia untuk dihidangkan.
Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak zaitun
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Bawang merah cincang
25 g / 2 keping Cendawan shitake, dihiris
1/2 pc / 5 g Bunga kantan, dihiris
3 tangkai / 5 g Daun kesom, dihiris
130 g Pasta masak
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit  Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar.
  2. Masukkan hirisan cendawan shitake, bunga kantan dan daun kesom.
  3. Masukkan pasta, AJI-SHIO® dan TUMIX®.
  4. Masukkan sedikit air jika perlu, gaul rata.
Ayam Bakar
Ingredients
Bahan-bahan
130 g Dada ayam, dikelar
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil Kepingan cili
1 sudu kecil Minyak zaitun
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan AJI-SHIO®, TUMIX®, kepingan cili dan minyak zaitun.
  2. Bakar ayam yang telah diperap di atas kuali panas sehingga masak.
Sos Lada Hitam
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Mentega
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
15 g / 1 sudu besar Serbuk stok perang
100 ml Air
1/2 sudu kecil Lada hitam ditumbuk
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis bawang putih dengan mentega.
  2. Larutkan serbuk stok perang dengan air dan tuang ke dalam kuali.
  3. Masukkan lada hitam, kacau rata hingga sos pekat.
Sup Cendawan
Ingredients
Bahan-bahan
100 ml Air
40 g Cendawan shitake
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/4 sudu kecil Rempah thyme
200 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan air, cendawan, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme ke dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.
  2. Pindahkan ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
  3. Kembalikan sup ke dalam kuali, campurkan dengan susu. Sedia untuk dihidangkan.
Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak zaitun
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Bawang merah cincang
25 g / 2 keping Cendawan shitake, dihiris
1/2 pc / 5 g Bunga kantan, dihiris
3 tangkai / 5 g Daun kesom, dihiris
150 g Pasta masak
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
3/4 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit  Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar.
  2. Masukkan hirisan cendawan shitake, bunga kantan dan daun kesom.
  3. Masukkan pasta, AJI-SHIO® dan TUMIX®.
  4. Masukkan sedikit air jika perlu, gaul rata.
Ayam Bakar
Ingredients
Bahan-bahan
150 g Dada ayam, dikelar
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Kepingan cili
1 sudu kecil Minyak zaitun
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan AJI-SHIO®, TUMIX®, kepingan cili dan minyak zaitun.
  2. Bakar ayam yang telah diperap di atas kuali panas sehingga masak.
Sos Lada Hitam
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Mentega
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
15 g / 1 sudu besar Serbuk stok perang
100 ml Air
1/2 sudu kecil Lada hitam ditumbuk
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis bawang putih dengan mentega.
  2. Larutkan serbuk stok perang dengan air dan tuang ke dalam kuali.
  3. Masukkan lada hitam, kacau rata hingga sos pekat.
Sup Cendawan
Ingredients
Bahan-bahan
100 ml Air
40 g Cendawan shitake
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/4 sudu kecil Rempah thyme
200 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan air, cendawan, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme ke dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.
  2. Pindahkan ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
  3. Kembalikan sup ke dalam kuali, campurkan dengan susu. Sedia untuk dihidangkan.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg