Set Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
1 jam
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Resepi Aglio Olio dikenali dengan hanya menggunakan beberapa bahan asas untuk mendapatkan rasa yang lazat. Biasanya, spaghetti digunakan sebagai pasta dalam hidangan ini, tetapi pasta lain seperti linguine atau fettuccine juga boleh digunakan.
Bunga Kantan adalah bahan masakan harian yang anda boleh dapati di mana-mana dapur Nyonya atau Melayu. Kini kami mencampurkan bunga istimewa ini ke dalam set pasta kami untuk membawa hidangan pasta ringkas ke peringkat seterusnya.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
- Ayam Panggang
- Sos Lada Hitam
- Sup Cendawan
- Buah
160g Betik
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
578.4 kcal
Carbohydrate
74.3 g
Fat
20.5 g
Protein
24.1 g
Set Hidangan
- Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
- Ayam Panggang
- Sos Lada Hitam
- Sup Cendawan
- Buah
160g Betik
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
608.2 kcal
Carbohydrate
77.9 g
Fat
21.4 g
Protein
26.1 g
Set Hidangan
- Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
- Ayam Panggang
- Sos Lada Hitam
- Sup Cendawan
- Buah
160g Betik
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
740.5 kcal
Carbohydrate
98.0 g
Fat
23.6 g
Protein
34.0 g
Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Bawang merah cincang |
25 g / 2 biji | Cendawan shitake, dihiris |
1/2 pc / 5 g | Bunga kantan, dihiris |
3 tangkai / 5 g | Daun kesom, dihiris |
100 g | Pasta masak |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Sedikit | Air |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar.
- Masukkan hirisan cendawan shitake, bunga kantan dan daun kesom.
- Masukkan pasta, AJI-SHIO® dan TUMIX®.
- Masukkan sedikit air jika perlu, gaul rata.
Ayam Bakar
Bahan-bahan
80 g | Dada ayam, dikelar |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/4 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | Kepingan cili |
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
Cara Menyediakan
- Perap ayam dengan AJI-SHIO®, TUMIX®, kepingan cili dan minyak zaitun.
- Bakar ayam yang telah diperap di atas kuali panas sehingga masak.
Sos Lada Hitam
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Mentega |
1/2 sudu kecil | Bawang putih kisar |
15 g / 1 sudu besar | Serbuk stok perang |
100 ml | Air |
1/2 sudu kecil | Lada hitam ditumbuk |
Cara Menyediakan
- Tumis bawang putih dengan mentega.
- Larutkan serbuk stok perang dengan air dan tuang ke dalam kuali.
- Masukkan lada hitam, kacau rata hingga sos pekat.
Sup Cendawan
Bahan-bahan
100 ml | Air |
40 g | Cendawan shitake |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/4 sudu kecil | Rempah thyme |
200 ml | Susu rendah lemak |
Cara Menyediakan
- Masukkan air, cendawan, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme ke dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.
- Pindahkan ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
- Kembalikan sup ke dalam kuali, campurkan dengan susu. Sedia untuk dihidangkan.
Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Bawang merah cincang |
25 g / 2 keping | Cendawan shitake, dihiris |
1/2 pc / 5 g | Bunga kantan, dihiris |
3 tangkai / 5 g | Daun kesom, dihiris |
130 g | Pasta masak |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Sedikit | Air |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar.
- Masukkan hirisan cendawan shitake, bunga kantan dan daun kesom.
- Masukkan pasta, AJI-SHIO® dan TUMIX®.
- Masukkan sedikit air jika perlu, gaul rata.
Ayam Bakar
Bahan-bahan
130 g | Dada ayam, dikelar |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | Kepingan cili |
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
Cara Menyediakan
- Perap ayam dengan AJI-SHIO®, TUMIX®, kepingan cili dan minyak zaitun.
- Bakar ayam yang telah diperap di atas kuali panas sehingga masak.
Sos Lada Hitam
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Mentega |
1/2 sudu kecil | Bawang putih kisar |
15 g / 1 sudu besar | Serbuk stok perang |
100 ml | Air |
1/2 sudu kecil | Lada hitam ditumbuk |
Cara Menyediakan
- Tumis bawang putih dengan mentega.
- Larutkan serbuk stok perang dengan air dan tuang ke dalam kuali.
- Masukkan lada hitam, kacau rata hingga sos pekat.
Sup Cendawan
Bahan-bahan
100 ml | Air |
40 g | Cendawan shitake |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/4 sudu kecil | Rempah thyme |
200 ml | Susu rendah lemak |
Cara Menyediakan
- Masukkan air, cendawan, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme ke dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.
- Pindahkan ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
- Kembalikan sup ke dalam kuali, campurkan dengan susu. Sedia untuk dihidangkan.
Pasta Aglio Olio Bunga Kantan
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Bawang merah cincang |
25 g / 2 keping | Cendawan shitake, dihiris |
1/2 pc / 5 g | Bunga kantan, dihiris |
3 tangkai / 5 g | Daun kesom, dihiris |
150 g | Pasta masak |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
3/4 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Sedikit | Air |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar.
- Masukkan hirisan cendawan shitake, bunga kantan dan daun kesom.
- Masukkan pasta, AJI-SHIO® dan TUMIX®.
- Masukkan sedikit air jika perlu, gaul rata.
Ayam Bakar
Bahan-bahan
150 g | Dada ayam, dikelar |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Kepingan cili |
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
Cara Menyediakan
- Perap ayam dengan AJI-SHIO®, TUMIX®, kepingan cili dan minyak zaitun.
- Bakar ayam yang telah diperap di atas kuali panas sehingga masak.
Sos Lada Hitam
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Mentega |
1/2 sudu kecil | Bawang putih kisar |
15 g / 1 sudu besar | Serbuk stok perang |
100 ml | Air |
1/2 sudu kecil | Lada hitam ditumbuk |
Cara Menyediakan
- Tumis bawang putih dengan mentega.
- Larutkan serbuk stok perang dengan air dan tuang ke dalam kuali.
- Masukkan lada hitam, kacau rata hingga sos pekat.
Sup Cendawan
Bahan-bahan
100 ml | Air |
40 g | Cendawan shitake |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/4 sudu kecil | Rempah thyme |
200 ml | Susu rendah lemak |
Cara Menyediakan
- Masukkan air, cendawan, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme ke dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.
- Pindahkan ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
- Kembalikan sup ke dalam kuali, campurkan dengan susu. Sedia untuk dihidangkan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes